Het zonnetje schijnt! En dat betekent lekker buiten zitten, met de kids erop uit en genieten van de natuur en de gezonde buitenlucht. Een goed moment om stil te staan bij de gevaren van de zon. Hoe kun je jezelf en je kinderen onbezorgd laten genieten van het mooie weer? En waar moet je allemaal op letten?
SPF
Zonnebrand zorgt ervoor dat er minder UV stralen de huid bereiken. Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken en op de juiste manier. Waar moet je op letten:
- Zorg dat je een product gebruikt met zowel UVA als UVB bescherming. UVA is de straling die zorgt voor huidveroudering en dringt diep door in de huid. Van UVB straling kun je verbranden. Daarom is de combinatie erg belangrijk! De samenstelling werkt dan als een soort spiegel die het zonlicht weerkaatst. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking.
- Smeer jezelf en je kind een half uur voordat je naar buiten gaat in. Op deze manier kan het product goed inwerken.
- Wees ook zeker niet zuinig! Smeren mag met een royale hoeveelheid. Dat versterkt de werking van de zonnebrand.
- Smeer om de twee uur. Op die manier garandeer je dat de huid beschermd blijft. Wind, water en zweet zorgen voor een verminderde werking van het product.
- Gebruik minstens factor 30 en het liefst factor 50. Hoe hoger de factor, hoe beter de huid van jezelf en je kind beschermd wordt.
- De meeste producten zijn 12 maanden houdbaar. Na 12 maanden gaat de werking hard achteruit.
Zonnebril
Een goede zonnebril beschermt de ogen tegen schadelijke UV straling en is dus een belangrijke toevoeging aan je zonnebescherming. De ogen van kinderen zijn extra kwetsbaar doordat de pupillen groter zijn en de ooglenzen minder beschermend pigment bevatten. Maar hoe weet je of je een goede zonnebril koopt?
- Zonnebrillen die 100% UV-bescherming geven, hebben meestal een sticker met 100% UV of UV-400 erop of deze termen worden genoemd in de beschrijving van het product. De norm UV400 houdt in dat er meer dan 99,5% van de straling tussen 280 en 400 mm (UVA- en UVB-stralen) wordt geblokkeerd door de zonnebril.
- Zorg dat de zonnebril groot genoeg is. Dat klink misschien gek, maar een te kleine zonnebril zorgt voor minder goede bescherming.
-
Kies voor een kinderzonnebril met een CE-markering van minimaal categorie 3. Op iedere zonnebril hoort een CE-markering te staan, gevolgd door een cijfer van 0 tot en met 4. Dit cijfer zegt iets over de mate van kleurintensiteit van de glazen, ofwel: hoeveel licht zij absorberen. Hieronder vind je een overzicht van de categorieën:
- Categorie 0: geschikt voor bewolkt weer - 0-20% van het licht wordt geabsorbeerd;
- Categorie 1: geschikt voor gesluierde hemel met getemperd zonlicht - 20-56% van het licht wordt geabsorbeerd;
- Categorie 2: geschikt voor matig zonlicht - 57-81% van het licht wordt geabsorbeerd;
- Categorie 3: geschikt voor helder en zonnig weer met fel zonlicht - 81-91% van het licht wordt geabsorbeerd;
- Categorie 4: geschikt voor bescherming tegen uitzonderlijk fel licht tijdens winter- of watersport - 91-97% van het licht wordt geabsorbeerd. (niet geschikt voor in de auto te dragen)
- Neem een zonnebril voor je kind met gepolariseerde glazen. Gepolariseerde zonnebrillen voorkomen felle schittering van reflecterend zonlicht op bijvoorbeeld water en sneeuw.
Pet of zonnehoedje
Een pet of zonnehoedje zorgt op een eenvoudige manier voor bescherming tegen de zon. Het houdt niet alleen directe straling tegen, maar ook warmte en voorkomt op die manier een zonnesteek.
De combinatie van zonnebrand, een goede zonnebril en een pet zorgt voor een goede bescherming van directe en indirecte straling. Zo kun je met een goed gevoel naar buiten en genieten van het mooie weer!
Vragen? Of heb je zelf goede tips? Deel ze zeker!
Laat een reactie achter